ADAKAH SIMPANAN UNTUK KES KECEMASAN MENCUKUPI?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sebelum ini saya telah berkongsi tentang apakah itu Unit Amanah? Saya juga telah berkongsi artikel dari laman sesawang FIMM mengenai “Tabung Unit Amanah sebagai pelaburan masa depan anda?” dan “Mengumpulkan kekayaan dengan Unit Amanah dan PRS”. Kali ini saya sekadar hendak berkongsi tentang adakah simpanan untuk kes kecemasan mencukupi?

ADAKAH SIMPANAN UNTUK KES KECEMASAN MENCUKUPI?

Adakah simpanan untuk kes kecemasan mencukupi?

Contoh

Ali berusia 29 tahun (pada tarikh lahir akan datang) bekerja sebagai eksekutif pemasaran di sebuah syarikat swasta dengan gaji RM 2,000 sebulan. Ali telah mengahwini Fatimah dan telah dianugerahkan dua cahaya mata iaitu Hasan dan Husin. Sekiranya berlaku sesuatu musibah kepada Ali sehingga menyebabkan kematian (Death) atau hilang keupayaan kekal (Total Permanent Disability) atau mengidap salah satu daripada 36 penyakit kritikal (Critical Illness), bagaimanakah nasib isteri Ali dan anak-anaknya untuk meneruskan kehidupan? Apakah pilihan yang isteri Ali ada?

  • Minta bantuan  adik beradik atau keluarga?
  • Minta bantuan jiran atau rakan-rakan?
  • Minta bantuan derma atau sedekah?
  • Gadai segala harta, rumah atau kereta?

Sebaliknya, sekiranya Ali memiliki pelan perlindungan pendapatan (Income Protection) dengan manfaat kematian (Death) atau hilang keupayaan kekal (Total Permanent Disability) RM 300,000 sekurang-kurangnya dapat mengurangkan beban isteri dan anak-anaknya untuk meneruskan kehidupan.

Dengan memiliki pelan perlindungan pendapatan (Income Protection) dengan manfaat kematian (Death) atau hilang keupayaan kekal (Total Permanent Disability) RM 300,000, sekiranya berlaku sesuatu musibah kepada Ali seperti kematian (Death) atau hilang keupayaan kekal (Total Permanent Disability) maka wang pampasan RM 300,000 tersebut sekiranya dilaburkan di tempat yang memberi anggaran purata kadar pulangan setahun RM 8% maka tiap-tiap tahun dapat memperoleh RM 24,000 setahun yakni RM 2000 sebulan. Secara tidak langsung bertindak sebagai pengantian pendapatan (Income Replacement) untuk mengurangkan beban isteri dan anak-anak Ali untuk meneruskan kehidupan sekiranya berlaku sesuatu musibah kepada Ali.

Gaji Ali: RM 2,000 sebulan = RM 24,000 setahun (RM 2,000 x 12)

Manfaat kematian (Death) atau hilang keupayaan kekal (Total Permanent Disability) = RM 300,000

Sekiranya dilaburkan di tempat yang memberi anggaran kadar pulangan setahun 8%?

RM 300,000 x 8% = RM 24,000 [Pengantian pendapatan setahun (Yearly Income Replacement)]

RM 24,000/12 bulan = RM 2,000 [Pengantian pendapatan sebulan (Monthly Income Replacement)]

P/S: Segala maklumat yang saya kongsikan ini adalah anggaran kadar pulangan secara purata, bukan lah muktamad seperti yang tercatat.

Ali hanya perlu menyimpan RM 200 sebulan atau RM 2,400 setahun, yakni 10% sahaja daripada gaji Ali untuk memiliki pelan perlindungan pendapatan (Income Protection) secara tidak langsung bertindak sebagai pengantian pendapatan (Income Replacement) sekiranya berlaku musibah sehingga memyebabkan kematian (Death) atau hilang keupayaan kekal (Total Permanent Disability).

P/S: Adakah simpanan untuk kes kecemasan anda mencukupi? Dimanakah tempat anda buat simpanan untuk kes kecemasan? Adakah anda telah merancang pelan perlindungan pendapatan (Income Protection)?

Untuk keterangan lanjut & temujanji, sila hubungi:

Aizuddin Azmi

Perunding Unit Amanah

Single License Investment

Emel: deenazmee@gmail.com

H/P: 019-548 1304

Alamat: No. 29A (Ground Floor), Lebuh Pantai 10300 Pulau Pinang

Sekian, Wassalam

About aizuddinazmi

Aizuddin Azmi Perunding Unit Amanah Single License Investment Emel: deenazmee@gmail.com H/P: 019-548 1304 Alamat: No. 29A (Ground Floor), Lebuh Pantai 10300 Pulau Pinang
This entry was posted in Informasi, Kewangan, Takaful. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s